Verslag van de 19- de Kollumerkatloop

Vrijdagavond 22 april was het na 2 jaar afwezigheid vanwege Corona dan eindelijk weer zover: de jaarlijkse editie van de Kollumerkatloop ging van start. Elk jaar wordt een goed doel gekoppeld aan de Kollumerkatloop. Dit jaar is dat Fonds Gehandicapten Sport.

Dit jaar konden de deelnemers en toeschouwers bij een koele temperatuur en een harde wind maar in de zon genieten van de gezelligste loop van Noord Oost Friesland. De lage temperatuur was ideaal voor de lopers en leverde ondanks de harde wind snelle tijden op. Het publiek was massaal toegestroomd om de deelnemers aan te moedigen. Zoals gewoonlijk werd begonnen met de scholierenloop. Voor de start was er eerst een gezamenlijke warming-up onder begeleiding van Balanza Fitness. Zowel de jongens als de meisjes streden voor een individueel klassement en tevens voor de eer van hun school. Totaal zijn ruim 120 scholieren aan de start verschenen. Jan Kooistra van SV Friesland heeft de lopers begeleid als speaker en de prijzen werden uitgereikt door medewerkers van de hoofdsponsor Tiko. Het werd een spannende strijd. Bij de scholen ging de hoogste eer bij de jongens naar de Prins Bernhardschool (Koningin Julianaschool tweede en Prof. Casimirschool derde). Bij de meisjes was de Prof. Casimirschool de snelste gevolgd door de Prins Bernhardschool en de Koningin Julianaschool. In het individuele klassement van de Jongens was Hidde Huizinga (Prins Bernhardschool) de snelste gevolgd door Jappie Rondsema (Prins Bernhardschool) en Ties van der Zaag (Koningin Julianaschool). Bij de meisjes was Laila Krone (Prof Casimirschool) de snelste gevolgd door Jildou de Boer (Prof Casimirschool) en Rianne van Abema (Prins Bernhardschool). Alle winnaars zijn in het zonnetje gezet met een heuse kampioensbeker. Alle lopers aan de scholierenloop konden na afloop een ijsje halen bij de Pruttelpot (welke kosteloos beschikbaar zijn gesteld).

Na een korte rustpauze was het om 19.30 uur de beurt aan de wedstrijdlopers en recreanten. De wedstrijdleiding was ook hierbij in handen van Jan Kooistra. Het parkoers ging weer via de Voorstraat naar het mooie buitengebied ten oosten van Kollum. De kortste afstand (6,4 KM) liep terug via de Goudberg en de lopers van de lange afstand (13,8 KM) gingen zelfs door het dorp Burum. Er zijn totaal 219 lopers aan de start verschenen. De leeftijden liepen uiteen van 15 jaar tot 71 jaar.  Na de gezamenlijke start was het Finn van Pijkeren uit Middelstum die als snelste vertrok en zich ook niet meer liet inhalen.  Hij kwam op de korte afstand als allereerste weer over de finish. Zijn tijd was met 21.48 minuten supersnel.  Hij werd gevolgd door Marco Kingma   uit Sneek (23.46) en Jelle Jacob Postma uit Zeist (26.00). Bij de vrouwen was Trudy Veenstra uit Boelenslaan de snelste met een supersnelle tijd van 27.00. Ze werd gevolgd door Ytjanda Sloot uit Stiens (27.15) en Jantina Kooistra uit Ee (29.06).

Op de lange afstand was Folkert Visser uit Burgum de snelste bij de heren met een supersnelle tijd van 53.10. Hij werd op korte afstand gevolgd door Douwe Schaafsma uit Damwald (53.31 ) en Rob Pestman uit Dokkum (57.34). Bij de vrouwen was er op de lange afstand succes voor Rianne Harmsen – de Boer uit Drachten (59.31) gevolgd door Ilona Meijer uit Groningen  (1.04.30) en Sonja Grit uit Jannum (1.06.48).

Bijzonder (en passend bij het goede doel van de loop) was dat er voor het eerst in de geschiedenis van de Katloop 2 deelnemers in een rolstoel deelnamen. Simon Waalkens en Debbie Land kwamen gezamenlijk over de finish in een tijd van 1.17.04 , hulde daarvoor!

Aan het einde van de avond kon de organisatie (Rotaryclub Lauwersland)  terugkijken op een bijzonder geslaagde 19-de editie van de Kollumerkatloop.  Daarbij zijn ze veel dank verschuldigd aan de sponsoren en een heleboel vrijwilligers die het op de dag zelf mogelijk hebben gemaakt.