Verslag van de 18-de Kollumerkatloop

 

Vrijdagavond 26 april was het weer zover: de jaarlijkse editie van de Kollumerkatloop ging van start. Elk jaar wordt een goed doel gekoppeld aan de Kollumerkatloop. Dit jaar is dat Spieren voor Spieren.

 

Dit jaar konden de deelnemers en toeschouwers bij een heerlijke temperatuur met veel zon genieten van de gezelligste loop van Noord Oost Friesland. De temperatuur was goed voor zowel lopers alsook het publiek en dat leverde snelle tijden op. Het publiek was massaal toegestroomd om de deelnemers aan te moedigen. Zoals gewoonlijk werd begonnen met de scholierenloop. Voor de start was er eerst een gezamenlijke warming-up onder begeleiding van Rody Holsboer van Perfect-fit. Zowel de jongens als de meisjes streden voor een individueel klassement en tevens voor de eer van hun school. Totaal zijn ruim 100 scholieren aan de start verschenen. Jan Kooistra van SV Friesland heeft de lopers begeleid als speaker en de prijzen werden uitgereikt door medewerkers van Tiko Kinderopvang uit Kollum (hoofdsponsor). Het werd een spannende strijd. Bij de scholen ging de hoogste eer bij de jongens naar de Wegwijzer. (Prins Bernhard school tweede, Prof. Casimirschool derde). Bij de meisjes was de Prins Bernhard school het snelste (Prof. Casimirschool tweede, De wegwijzer derde). In het individuele klassement van de Jongens was een exacte kopie van vorig jaar. Lieuwe Douma van de Wegwijzer was weer de snelste gevolgd door Julian Huizenga en Martijn Zuidersma. Bij de meisjes was Iris Huizinga (de Wegwijzer) de snelste gevolgd door Marrit van Dekken en Hester Adema. Alle winnaars zijn in het zonnetje gezet met een heuse kampioensbekers. Alle lopers aan de scholierenloop konden na afloop een ijsje halen bij de Pruttelpot (welke kosteloos beschikbaar zijn gesteld).

 

Na een korte rustpauze was het om 19.30 uur de beurt aan de wedstrijdlopers en recreanten. De wedstrijdleiding was ook hierbij in handen van Jan Kooistra. Het parkoers ging weer via de Voorstraat naar het mooie buitengebied ten oosten van Kollum. De kortste afstand (6,4 KM) liep terug via de Goudberg en de lopers van de lange afstand (13,8 KM) gingen zelfs door het dorp Burum. Er zijn totaal 210 lopers aan de start verschenen. De leeftijden liepen uiteen van 11 jaar tot 78 jaar.  Na de gezamenlijke start was het Tsjerk Dijksma uit Damwald die als snelste vertrok en zich ook niet meer liet inhalen.  Hij kwam op de korte afstand als allereerste weer over de finish. Zijn tijd was met 22.27 minuten supersnel.  Hij werd gevolgd door Anton Theo Borger uit Surhuisterveen  (23.05) en Finn van Pijkeren uit Middelstum  (23.12). Bij de vrouwen was Trudy Veenstra uit Surhuisterveen de snelste met een supersnelle tijd van 24:43. Ze werd gevolgd door Sonja Grit uit Jannum (29.45) en Marijke Bijker uit Burdaard (31.22).

 

Op de lange afstand was Dick Wobbes uit Veenwouden de snelste bij de heren met supersnelle tijd van 49.12. Hij werd op respectabele afstand gevolgd door Foppe van der Heide uit Drachten (50.55) en Johannes Postma uit Gytsjerk (51.04). Bij de vrouwen was er op de lange afstand succes voor Mirjam Vrieling uit Oudwoude (1.09.13) gevolgd door Marike Schokker  (1.10.53) en Femke Meindertsma (1.15.42) uit Leeuwarden. Alle winnaars kregen prijzen uitgereikt op het podium  (prijzen beschikbaar gesteld door Van der Veen Kaas en Speciaalzaak M. Hilboezen).

 

Aan het einde van de avond kon de organisatie (Rotaryclub Lauwersland)  terugkijken op een bijzonder geslaagde 18-de editie van de Kollumerkatloop.  Daarbij zijn ze veel dank verschuldigd aan de sponsoren en een heleboel vrijwilligers die het op de dag zelf mogelijk hebben gemaakt. Wie meer informatie wil over de Kollumerkatloop kan de site raadplegen: www.kollumerkatloop.nl.