Verslag van de 14- de Kollumerkatloop

 

Vrijdagavond 24 april was het weer zover: de jaarlijkse editie van de Kollumerkatloop ging van start. Dit jaar konden de deelnemers en toeschouwers bij zomerse temperaturen genieten van de gezelligste loop van Noord Oost Friesland. Het publiek was massaal toegestroomd om de deelnemers aan te moedigen. Door het heerlijke weer bleven de meeste ook tot het einde aanwezig waardoor het gezellig druk was in de Voorstraat van Kollum. Zoals gewoonlijk werd begonnen met de scholierenloop. Voor de start was er eerst een gezamenlijke warming-up onder begeleiding van Wilmer Ypenga (instructeur van Perfect-fit). Zowel de jongens als de meisjes streden voor een individueel klassement en tevens voor de eer van de scholen. Totaal zijn ruim 150 scholieren aan de start verschenen. Jan Kooistra van SVFriesland heeft de lopers begeleid als speaker en de prijzen uitgereikt. Aleid Kaijzer, ambassadeur van War Child was speciaal naar Kollum gekomen om het startschot te geven van zowel de jeugdloop alsook de wedstrijdloop. Ze bedankte de scholen en scholieren bij die gelegenheid voor hun bijdrage in het mooie resultaat dat over vorig jaar (€1.300,–) is gerealiseerd. Met dat geld heeft Warchild 108 kinderen kunnen helpen aan een betere toekomst. Ook dit jaar gaat de opbrengst van de Kollumerkatloop weer naar War Child.

 

De scholierenloop werd weer een spannende strijd. Bij de scholen ging de hoogste eer bij de jongens naar de Prins Bernhardschool (Prof Casimirschool tweede, Koningin Juliana School derde ). Bij de meisjes was ook de Prins Bernhardschool het snelste (De Tarissing tweede, Prof Casimirschool derde). In het individuele klassement van de Jongens was Hendrik Buwalda de snelste gevolgd door Bennie de Vries en Kars Douwes. Bij de meisjes was Anne Nynke de Boer de snelste gevolgd door Ilse Barkmeijer (woonachtig in Akrum) en Lieke Dam. Alle winnaars zijn in het zonnetje gezet met een heuse kampioensbeker. Alle lopers aan de scholierenloop konden na afloop een ijsje halen bij snackbar de Pruttelpot (welke kosteloos beschikbaar zijn gesteld).

 

Na een korte rustpauze was het om 19.30 uur de beurt aan de wedstrijdlopers en recreanten. De wedstrijdleiding was in handen van Jan Kooistra van SV Friesland. Aleid Kaijzer verrichte wederom het startschot. Het parkoers ging weer via de Voorstraat naar het mooie buitengebied ten oosten van Kollum. De kortste afstand (6,4 KM) liep terug via de Goudberg en de lopers van de lange afstand (13,8 KM) gingen zelfs door het dorp Burum. Er zijn totaal 230 lopers aan de start verschenen . De leeftijden liepen uiteen van 9 jaar (Willem Henstra en Lucas Agema uit Kollum) tot 74 jaar (Willem Huizinga uit Kollum).

 

Bij de wedstrijdloop was het weer spannend maar op de korte afstand was het uiteindelijk Gerrit Wolters uit Franeker die het snelste bleek met een tijd van 21.26 (nieuw parcoursrecord). Hij werd gevolgd door Geale Simon Postma uit Kollum (winnaar vorig jaar) met een tijd van 22.51 en Jeroen van Dijk uit Dokkum (23.30). Bij de vrouwen was Aukje Buwalda uit Kollum de snelste op de korte loop (29.59) gevolgd door Sanne van der Meer uit Kollum (31.56) en Moniek Veenstra uit Drachten (33.00)

 

Op de lange afstand was Johannes Postma uit Leeuwarden de snelste bij de heren met een tijd van 50.45. Hij werd op korte afstand gevolgd door Rob Vijver uit Leeuwarden (50.56) en Dick Wobbes uit Veenwoudsterwal (52.13). Bij de vrouwen was er op de lange afstand succes voor Eva Koopmans uit Groningen (58.18). Zij werd gevolgd door Minke Spoelstra uit Buitenpost (58.56) en Tiny Wouda uit Kollum (1.07.25).

 

Aan het einde van de avond kon de organisatie terugkijken op een bijzonder geslaagde 14-de editie van de Kollumerkatloop. Wie meer informatie wil over de Kollumerkatloop kan de site raadplegen: www.kollumerkatloop.nl