Verslag van de 15- de Kollumerkatloop

Vrijdagavond 22 april was het weer zover: de jaarlijkse editie van de Kollumerkatloop ging van start. Elk jaar wordt een goed doel gekoppeld aan de Kollumerkatloop. Dit jaar is dat Spieren voor Spieren. Bijzonder tijdens deze editie was dat Meine Hoitsma met zijn achterneef Dirk-Jan Koehoorn (11 jaar) meeliep. Dirk-Jan is al sinds zijn geboorte verlamd van zijn voeten toot zijn middel en zit daarom in een rolstoel. Samen echter doen ze zeer regelmatig mee aan sportevenementen in het hele land voor “Spieren voor Spieren” waarbij Meine de rolstoel van Dirk-jan voortduwt. Een betere ambassadeur voor het goede doel is niet mogelijk.

Dit jaar konden de deelnemers en toeschouwers bij een koele temperatuur  genieten van de gezelligste loop van Noord Oost Friesland. De lage temperatuur was ideaal voor de lopers want het leverde zeer snelle tijden op. Het publiek was massaal toegestroomd om de deelnemers aan te moedigen. Zoals gewoonlijk werd begonnen met de scholierenloop. Voor de start was er eerst een gezamenlijke warming-up onder begeleiding van Rody Holsboer en zijn collega instructeurs van Perfect-fit. Zowel de jongens als de meisjes streden voor een individueel klassement en tevens voor de eer van hun school. Totaal zijn ruim 150 scholieren aan de start verschenen. Harm Noor heeft de lopers begeleid als speaker en de prijzen uitgereikt. Het werd een spannende strijd. Bij de scholen ging de hoogste eer bij de jongens naar de Prof Casimirschool (Koningin Julianaschool tweede, Prins Bernard School derde). Bij de meisjes was ook de Prof Casimirschool het snelste (Prins Bernhardschool tweede, De Tarrissing derde). In het individuele klassement van de Jongens was Benny de Vries de snelste gevolgd door Buruk Abiy en Luc Piersma. Bij de meisjes was Anna Verbrugge de snelste gevolgd door kirsten Hellinga en Femke v.d. Naald. Alle winnaars zijn in het zonnetje gezet met een heuse kampioensbeker. Alle lopers aan de scholierenloop konden na afloop een ijsje halen bij de Pruttelpot (welke kosteloos beschikbaar zijn gesteld).

Na een korte rustpauze was het om 19.30 uur de beurt aan de wedstrijdlopers en recreanten. De wedstrijdleiding was ook hierbij in handen van Harm Noor. Het parkoers ging weer via de Voorstraat naar het mooie buitengebied ten oosten van Kollum. De kortste afstand (6,4 KM) liep terug via de Goudberg en de lopers van de lange afstand (13,8 KM) gingen zelfs door het dorp Burum. Er zijn totaal 255 lopers aan de start verschenen. De leeftijden liepen uiteen van 11 jaar tot 73 jaar.  Na de gezamenlijke start was het Gerrit Wolbers uit Franeker die als snelste vertrok en zich ook niet meer liet inhalen.  Hij was gestart met wedstrijdnummer 80 en kwam op de korte afstand als allereerste weer over de finish. Zijn tijd was met 21.35 minuten supersnel.  Hij werd gevolgd door Geale Simon Postma uit Kollum  (22.26) en Ewold Kooistra uit Makkum  (23.59). Bij de vrouwen was Charissa Zijlstra uit Lekkum weer de snelste op de korte loop (28.00) gevolgd door Dorien Triemstra uit Rinsemageest (28.32) en Tracy van der Ploeg uit Damwoude Ee (32.33).

Op de lange afstand was Adriaan Fransen uit Assen de snelste bij de heren met supersnelle tijd van 48.11. Hij werd op respectabele afstand gevolgd door Jorn Lemmen uit Groningen  (50.24 ) en Johan Hoogeveen uit Boornbergum (52.40). Bij de vrouwen was er op de lange afstand succes voor Eva Koopman uit Groningen (56.01) op respectabele afstand gevolgd door Saakje Regnerus  uit Broeksterwald  (1.11.06) en Hinke de Vries uit Dokkum.

Aan het einde van de avond kon de organisatie (Rotaryclub Lauwersland)  terugkijken op een bijzonder geslaagde 15-de editie van de Kollumerkatloop.  Daarbij zijn ze veel dank verschuldigd aan de sponsoren en een heleboel vrijwilligers die het op de dag zelf mogelijk hebben gemaakt.